LinQme InternetSolutions Zoekmachine optimalisatie | SEO | Professionele websites | Maatwerk

Het maken van een website | Tutorial

Om een goede website te maken, zullen een aantal stappen doorlopen moeten worden. Van gedegen zoekwoord onderzoek tot aan het schrijven van goede content. Maar ook daarna moet u uw website goed onderhouden worden om gevonden te worden.

Stappenplan voor het maken van een website

Domeinnaam bepalen

Allereerst kan gesteld worden dat als de zoekwoorden in het domein voorkomen dit beter is voor uw zoekresultaten, maar ook voor uw bezoekers. Een site over puppy training, zou dus puppytraininginamsterdam.nl kunnen heten, waarbij 3 belangrijke zoekwoorden al in de domeinnaam voorkomen. Zoek dus naar een geschikte domeinnaam, die u wilt gebruiken. Indien u al een bedrijfsnaam met bijpassende domeinnaam heeft, is dit vaak al niet meer mogelijk. In dat geval dient u dit op te lossen door uw artikelen goed te beschrijven. Uw site zou dan www.dierenwinkel.nl kunnen heten met als categorie 'puppytraining' , wat resulteert in 'www.dierenwinkel.nl/puppytraining'  of 'www.dierenwinkel.nl/puppytraining/amsterdam'. Ook hier zijn de verschillende zoekwoorden duidelijk aanwezig in de URL van uw website.

Hosting en domeinnaamregistratie

Hosting van uw website moet goed geregeld zijn. U wilt natuurlijk dat uw website goed functioneert en goed bereikbaar is. Daarom draaien wij al onze websites op onze eigen servers zodat het onderhoud van website bij een verstoring sneller op te lossen is en alle websites goed te monitoren en beter te onderhouden zijn.

Kies een goede domeinnaam en laat deze door ons registreren (de domeinnaam is namelijk gratis bij onze websites). Denk ook na over vergelijkbare domeinnamen zoals bijvoorbeeld www.hondentraining.nl en www.honden-training.nl. Beide website lijken hetzelfde maar kunnen een andere eigenaar hebben. Zorg dat uw zelf die eigenaar bent en registereer meerdere domeinnamen als u dat nodig acht. Deze kunt u intern doorverwijzen of later als aparte website gebruiken.

Onderzoek doen naar bezoekers gedrag

Probeer er achter te komen waar en hoe uw (potentiële) bezoekers zoeken. Er zijn goede tools die informatie geven over hoe vaak een bepaald zoekwoord is gezocht, ook wereldwijd. Zoek daarbij naar veelgebruikte zoekwoorden en naar combinaties. dus niet alleen naar puppytraining, maar ook naar 'puppytraining plassen', 'puppy plast op bank', 'hond plast op bank', 'training plassen', 'plastraining puppy', enzovoorts.

Bepalen van uw belangrijkste pagina's en zoekwoorden

Als u weet op welke zoekwoorden uw website goed gevonden kan worden en die belangrijk zijn voor uw doelgroep, kunt u uw strategie erop aanpassen. Hiervoor kunt u een zoekwoorden onderzoek laten uitvoeren.
Maak pakkende teksten met een beschrijvende titel waar de belangrijkste zoekwoorden in voorkomen. In de beschrijving kunt u meer informatie geven over andere relevante zoekwoorden. Tot slot gebruikt u de zoekwoorden in de keywords sectie van het artikel en schrijft u een tekst waarin deze woorden regelmatig voorkomen. Let op de leesbaarheid voor de bezoekers en niet alleen op de bezoekersaantallen van de zoekresultaten.

Beschrijven van uw site

Bedenk wat uw site (lees: bedrijf of persoonlijkheid) als meerwaarde te bieden heeft. Houdt de AIDA formule in gedachten: Attention, Interesse, Desire, Action ... Bedenk hoe u uw klanten kunt binden.

Titel, description en keywords

Maak een korte en duidelijke titel voor de homepage van uw website en voor ieder artikel dat u schrijft. Hou in gedachten waar men op zoekt en schrijf voor elke mogelijk goede zoekwoordcombinatie een nieuw artikel.

Beschrijf de homepage en elk artikel met een pakkende beschrijving, kort en bondig; bezoekers scannen heel snel een link binnen een zoekmachine. Maak het niet te lang en zeker niet te mooi. Gebruik de zoekwoorden die u gevonden heeft!

Benoem verschillende zoekwoorden voor elk artikel, die overeenkomen met de tekst in uw artikel. Ook hier zijn prima tools voor, die analyseren hoe vaak een bepaald woord op de pagina voorkomt. Hiermee valt goed op te maken welke woorden als zoekwoord in de 'META Keywords'  gebruikt kunnen worden. Let op: Zet altijd het belangrijkst zoekwoord van de pagina als eerste in de lijst! (Ondanks dat er gezegd wordt dat Google deze meta informatie niet meer gebruikt kan het wel degelijk een aanvulling betekenen voor uw vindbaarheid)

Foto's

Gebruik bij foto's altijd de mogelijkheid er een beschrijving bij te vermelden. Browsers tonen deze informatie als de foto niet te tonen is, en zoekmachines waarderen deze extra info, zeker als deze een relatie heeft met de inhoud van het artikel. Daarnaast kunt een titel aan de foto meegeven, die als een tooltip getoont kan worden. Ook deze informatie is interessant voor zoekmachines.

Uw website opzetten en indelen

Deel uw website overzichtelijk in. Bedenk structuren d.m.v. categorieen die u zelf kunt bepalen. Door artikelen goed in te delen in een categorie kunt u ze eenvoudiger beheren en automatisch laten tonen. Bedenk een overzichtelijke menustructuur waar uw bezoekers mee uit de voeten kunnen. Door artikelen in categorieen te plaatsen, kunt u eenvoudig een silo maken. Hier komen we later nog een keer op terug.

Aanmelden bij zoekmachines

Dit hoeft eigenlijk niet. De meeste zoekmachines vinden u vanzelf wel, maar het kan wel helpen u aan te melden. Elke zoekmachine heeft wel ergens een mogelijkheid uw site in te dienen voor hun index. Persoonlijk gebruik ik nooit een automatische tool die een website aanmeld bij verschillende zoekmachines, omdat hier ook een vorm van spamming in gezien kan worden, wat een negatieve invloed heeft op de resultaten. Zorg ervoor dat u een sitemap heeft.

Zet uw website online

Als alles draait en er goed werkend uitziet, kunt u uw website online zetten. Hiervoor is het handig wat kennis te hebben van FTP zodat u uw site kunt uploaden naar uw hostingomgeving. Als u een site door LinQme laat ontwikkelen, dan wordt dit allemaal voor u verzorgd. Wij verzorgen websites van domeinnaamregistratie tot en met de bouw en het beheer.

Inkomende links

Heel belangrijk zijn inkomende links. Een goede site die goed in Google Ranking scoort, is het waard om moeite te doen om er vermeld te worden. Meld u aan bij diverse startpagina's en publiceer regelmatig artikelen op externe sites, met een link naar uw site. Google loves it!

Schrijven van extra artikelen

Wie schrijft die blijft. Probeer regelmatig (dagelijks, wekelijks, maandelijks) nieuwe informatie te verstrekken. Pas bestaande artikelen aan, voeg nieuwe items toe. Vermeld uw site (subtiel) in uw handtekening als u ergens een commentaar of vraag stelt, zoekmachines zullen dit zien en uw site meer gewicht geven als er meer inkomende links zijn.

Extra functionaliteiten

  • Een webwinkel, wellicht het belangrijkste van uw site, misschien niet. Als u eraan begint, bedenk dan goed wat u precies verkoopt. Een product, service of dienstverlening. Zorg dat u daarop te vinden bent!
  • Nieuwsbrieven, als u van plan bent regelmatig informatie te verstrekken en aan uw bezoekers te gaan versturen, die dan ook online te lezen zijn. Door dit regelmatig te doen, trekt u meer bezoekers naar uw site.
  • Gastenboek, leuk voor spammers, maar ook voor uw lezers kan dit een aanvulling zijn.
  • Fotogallery, maar doe dit alleen als u mooie foto's heeft om te tonen, anders is het eerder een minpunt.
  • Zoekfunctionaliteit op uw site. Zeker een aanrader als u meerdere artikelen of producten heeft. Uw bezoekers kunnen deze dan eenvoudig terugvinden.

Aanpassen van uw site

Nadat uw website een tijdje draait en er statistieken beschikbaar komen, kunt u uw website aanpassen en extra artikelen gaan publiceren. Nieuwe producten, extra informatie, foto's en nieuws items. Alles wat in het eerste begin niet direct noodzakelijk is...

Controle, controle, controle

Blijf regelmatig controleren of alles goed werkt, controleer logfiles, crawlstatistieken en -fouten op fouten en pas aan indien nodig. Niets is voor een bezoeker irritanter dan een site die niet werkt!

 

Tot zover deze mini tutorial ! Wij hopen dat u wellicht wat tips heeft opgedaan om uw website nog beter te maken. Neem gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft!

En neem voor de zekerheid ook een kijkje bij onze complete betaalbare websites.

Succes!